Lymfoedeem

Oedeemtherapie bij Fysiotherapie de Leeuwerik

Het lymfestelsel (lymfebanen en knopen) zorgt voor een voedende, zuiverende en drainerende werking. Het is een cruciaal aspect van hoe ons lichaam stoffen verwerkt en verdeelt over het lichaam. Lymfedrainage is dus een normale natuurlijke functie van ons lichaam. Dit proces kan echter, door verschillende oorzaken, verstoord raken. Veel mensen hebben last deze van abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Sommige mensen hebben het erfelijke, en aangeboren, type 1 (primair) lymfoedeem. Anderen hebben type 2 (secundair) lymfoedeem dat zich kenmerkt door het ontstaan door chemotherapie, bestralingen, spataderen, operaties of ongevallen

.
Het meest voorkomende secundair oedeem is het ontstaan van beenoedeem tijdens het herstel van een gynaecologische ingreep. Oedeem in de arm na een borstoperatie komt ook vaak voor. Verder vinden we oedeem in de voeten, enkels, benen, de buik en de longen. Een andere vorm van oedeem is veneus oedeem, dat ontstaat door vaatwandzwakte.
Bij beide types lymfoedeem is het weefsel rondom het gebied van de lymfevaten gezwollen of beschadigt geraakt waardoor vocht wat zich in het lichaam ophoopt niet correct verwerkt kan worden.
Lipoedeem: Is een stoornis die zich kenmerkt door een ongelijkmatige verdeling van vetweefsel. Vaak is er een verschil is van twee kledingmaten tussen boven en onderlichaam, een begrenzing waardoor handen, voeten en enkels niet zijn aangedaan en er kunnen sneller blauwe plekken ontstaan. Lipoedeem kan zich ontwikkelen tijdens of net na de puberteit, zwangerschap of de menopauze. Lipoedeem is een chronische aandoening die naast een psychische belasting kan leiden tot lymfoedeem, gewrichtsklachten en spierkrachtsverlies.


Gelukkig is oedeemtherapie effectief bij zowel type 1 als type 2 lymfoedeem en bij lipoedeem. Om de klachten, zoals bewegingsbeperking, pijn en een algemeen zwaar gevoel te verminderen zijn er binnen de oedeemtherapie verschillende behandelingen mogelijk in de vorm van massagetechnieken, oefeningen, compressietherapie en litteken behandelingen. De oedeemtherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met verschillende soorten oefentherapie en massage die het vocht afvoerende systeem bevordert. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt omgeleid. Als er een stabiele situatie wordt bereikt kan de oedeemtherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om de situatie stabiel te houden.
Fysiotherapie de Leeuwerik in Hoogeveen is geaccrediteerd en veilig. De oedeemtherapeuten Alianne Korterink en Chanien Oosterhuis zijn tevens gespecialiseerd in de oncologische behandeling van patiënten, tijdens en na de medische behandeling, met allerlei vormen van kanker. 
Chanien Oosterhuis is daarnaast nog bevoegd om Therapeutisch Elastische Kousen aan te meten en aan te vragen. Voor mij informatie omtrent de elastische kousen klik hier

Meer informatie

Mailen & tarieven

Stuur ons een bericht of een e-mail en bekijk onze tarieven

Ons contactformulier
» Vul hier ons contactformulier in

 

Liever mailen? Dat kan!
info@fysiotherapie-hoogeveen.nl

 

Onze tarieven
» Bekijk hier al onze tarieven

Bellen & langskomen

Voor vragen kun je natuurlijk ook bellen of langskomen

Telefoonnummer

0528 26 52 94

 

Maandag en donderdag
07:30 uur tot 20:00 uur

 

Dinsdag, woensdag en vrijdag

07:30 uur tot 17:30 uur

 

Ons secretariaat pauzeert van 12.15u tot 12.45u. Spreek gerust onze voicemail in. Wij bellen u z.s.m. terug.

Snel contact met ons via WhatsApp: 0639648219