Trainen tijdens Chemo: Verstandig Ja of Nee?

Chemotherapie is een zware behandeling en gaat vaak gepaard met een aantal bijwerkingen zoals conditie en krachtverlies, misselijkheid en pijn in de handen en voeten. Misschien heb je wel een gehoord dat bewegen kan helpen om de bijwerkingen tegen te gaan. Hoe zit dit precies? En is het veilig om te bewegen tijdens een chemokuur?

Positief effect training
Onderzoeken tonen aan dat de vermoeidheidsklachten verminderen als de patiënt tijdens de medische behandeling van kanker traint onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. De training heeft ook een bewezen positief effect op de korte termijn bijwerkingen van de chemotherapie, zoals misselijkheid. Door de conditie op peil te houden treden bovendien minder vaak restklachten op na de chemotherapie, dit kan een snellere re-integratie bevorderen.

Is het veilig?
Veel studies tonen aan dat beweging tijdens chemokuren een positief effect heeft. Je moet echter wel je grenzen bewaken, zeker tijdens een behandeling. Maar het staat vast dat matig-intensieve lichaamsbeweging veilig en gezond is voor kankerpatiënten, zelfs bij ingrijpende behandelingen.

Overleg met een fysiotherapeut
Het is verstandig en het meest veilig om met een gespecialiseerde (oncologisch) fysiotherapeut te overleggen welke vorm van sport en beweging in jouw situatie het beste werkt en past. Samen kun je een individueel beweegprogramma opstellen.

Wil je meer informatie of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Klik hier en stel je vraag aan onze specialisten Alianne Korterink en/of Gert Jan Oosterhuis

Meer informatie

Mailen & tarieven

Stuur ons een bericht of een e-mail en bekijk onze tarieven

Ons contactformulier
» Vul hier ons contactformulier in

 

Liever mailen? Dat kan!
info@fysiotherapie-hoogeveen.nl

 

Onze tarieven
» Bekijk hier al onze tarieven

Bellen & langskomen

Voor vragen kun je natuurlijk ook bellen of langskomen

Telefoonnummer

0528 26 52 94

 

Maandag en donderdag
07:30 uur tot 20:00 uur

 

Dinsdag, woensdag en vrijdag

07:30 uur tot 17:30 uur

 

Ons secretariaat pauzeert van 12.15u tot 12.45u. Spreek gerust onze voicemail in. Wij bellen u z.s.m. terug.

Snel contact met ons via WhatsApp: 0639648219