Hardlopen: “Hoe start ik?”

4 tips om te starten met hardlopen.

Wil je graag starten weer sporten , omdat je een betere conditie wilt hebben? Ga lekker hardlopen. Wij geven je 4 tips om verantwoord te beginnen met hardlopen.

Tip 1

Dit is in mijn ogen de belangrijkste tip: Bouw je hardloopprestatie langzaam op.

Als je gaat sporten, word je conditioneel behoorlijk snel beter. Dus je merkt na een paar keer hardlopen al vrij snel dat je beter wordt. Ga je nu op basis van je conditie opbouwen dan zal je vrij snel tegen pijntjes of een blessure aanlopen. Hoe kan dit, want je conditie werd toch beter? Ja dat klopt, maar naast je conditie heb je ook nog de belastbaarheid van je bewegingsapparaat. Denk hierbij aan je knie/enkel etc. en de botten, pezen en banden die daarbij betrokken zijn. Het sterker worden van die structuren kost tijd, meer tijd dan je conditie nodig is. Je kan dus na een paar keer hardlopen al harder en verder lopen dan je bewegingsapparaat aan kan. Dit resulteert dan weer in vervelende blessures. Wat kan je hier nou aan doen? Zorg voor een goede opbouw middels een hardloopschema en hou je hier aan. Heb je hier vragen over vraag onze collega Roeland.

Tip 2

Zorg voor goed schoeisel en goede hardloopkleren. Idealiter loop je met zo’n 180 passen per minuut, ongeacht je snelheid. Dat houdt dus in dat je linkervoet 90x per minuut op de grond landt. Dit heeft een grote impact op je bewegingsapparaat. Goede schoenen die aangemeten zijn in de speciaalzaak helpen je om deze impact te verkleinen. Daarnaast schuren je benen 180 keer per minuut langs elkaar. Een nauw sluitend broekje of een dun loszittend broekje helpt je om het schuurcontact te minimaliseren. Als laatste is hardloopkleding licht qua gewicht en zit het vaak prettig, dit helpt je weer om makkelijker te bewegen.

Tip 4

Zorg voor een warming up en een cooling down. Tijdens de warming up kan je losmaakoefeningen en kracht oefeningen doen. Een leuke warming up vindt je hier:

Daarnaast zijn er ook rekoefeningen. Ik ga nu tegen een heilig huisje aan trappen, maar rekken vermindert de kans op blessures niet. Het is niet bewezen dat het zinnig is, maar het is ook niet bewezen dat het onzinnig is. Dus als je het prettig vindt, is er niks op tegen. Wel is het aan te raden om voor het trainen spierspanning op te bouwen. Dit bereik je door op een verende manier te rekken. Met statisch rekken ontspan je juist de spieren. Dus is het aan te raden om de rekbewegingen voor het hardlopen verend uit te voeren en na het hardlopen statisch vast te houden. Een leidraad:

– verend rekken: 10x 1 seconde veren per rekbeweging.

– statisch rekken 30 sec vasthouden per rekbeweging.

Tip 4

En dan de laatste tip: zorg voor plezier. Ga gezellig met een loopmaatje rennen. Of trek er lekker op uit de natuur in. Probeer dan niet alleen naar de grond te kijken maar kijk om je heen en geniet van alles om je heen. Wissel ook vaak van route zodat je steeds weer wat nieuws te bekijken hebt. Plezier hebben in je hobby houdt ook in dat het helemaal niet erg is om een keer over te slaan als het niet uitkomt. Het schema is een leidraad, waar je je zo goed als het lukt aan probeert te houden.

Blog geschreven door Roeland Sloots. Heb je vragen bel hem gerust. Mailen kan natuurlijk ook

Meer informatie

Mailen & tarieven

Stuur ons een bericht of een e-mail en bekijk onze tarieven

Ons contactformulier
» Vul hier ons contactformulier in

 

Liever mailen? Dat kan!
info@fysiotherapie-hoogeveen.nl

 

Onze tarieven
» Bekijk hier al onze tarieven

Bellen & langskomen

Voor vragen kun je natuurlijk ook bellen of langskomen

Telefoonnummer

0528 26 52 94

 

Maandag en donderdag
07:30 uur tot 20:00 uur

 

Dinsdag, woensdag en vrijdag

07:30 uur tot 17:30 uur

 

Ons secretariaat pauzeert van 12.15u tot 12.45u. Spreek gerust onze voicemail in. Wij bellen u z.s.m. terug.

Snel contact met ons via WhatsApp: 0639648219