Dat valt wel mee toch?!

Wordt u ouder en valt u vaker dan één keer per jaar? Als u na de val niets mankeert, waarom zou u dan actie ondernemen? 

Vaak krijg ik te horen dat vallen nou eenmaal bij het ouder worden hoort. Er is niets aan te doen. De dokter wordt pas ingeschakeld als er echt letsel is. Is het ‘slechts’ een kneuzing, dan wordt er geen actie ondernomen, waardoor de volgende val op zich laat wachten. En voor veel ouderen ontstaat dan een enorme angst om opnieuw te vallen, waardoor men minder gaat bewegen.  

Vraagt u zich af of u een verhoogde kans heeft om te vallen? Het is goed om uzelf de volgende drie vragen te stellen:  

  • Bent u in de afgelopen 12 maanden vaker dan 1 keer gevallen?  
  • Hebt u moeite met bewegen of lopen?  
  • Bent u bang om te vallen?  

Hebt u één van deze vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan hebt u een verhoogd valrisico. 

De oorzaken van vallen 
Er zijn verschillende oorzaken van vallen, waarbij een eerdere val en moeite met bewegen en lopen de belangrijkste zijn. Verder wordt de kans op vallen groter als u ouder bent, duizelig bent, de ziekte van Parkinson hebt, kalmerende middelen of bloeddrukverlagers slikt of slechtziend of -horend bent. Sommige van deze oorzaken zijn niet te verhelpen, maar veel oorzaken zijn gelukkig wel te verbeteren.  

Als de oorzaak van het vallen bekend is, kan gericht worden gekeken naar het verbeteren van deze oorzaken. Voorbeelden hiervan: medicatie aanpassen, zodat duizeligheid bij het opstaan afneemt. Spierversterkende oefeningen en evenwichtsoefeningen om steviger op de benen te staan. Een loophulpmiddel zoals een rollator gaan gebruiken.  Of het behandelen van botontkalking om een botbreuk te voorkomen. 

De gevolgen van vallen 
Vallen leidt bij 1 op de 10 ouderen tot ernstig letsel, zoals een botbreuk, hersenletsel of zelfs overlijden. Ik behandel dagelijks ouderen na een val, waarbij ik deze mensen zo graag eerder had gezien. Wanneer u ouder wordt heeft een botbreuk altijd enorme impact op uw zelfredzaamheid, ik zie veel ouderen die niet meer thuis kunnen wonen na een val, wat veel verdriet geeft. Het is daarom zo belangrijk om u bij uw huisarts te melden als u op de bovenstaande vragen ‘ja’ hebt geantwoord, zodat u deze problemen voor kan zijn. Ik zie dat veel ouderen na een val juist minder gaan bewegen, omdat ze bang zijn om opnieuw te vallen. In de testen zie ik dan dat deze ouderen een afgenomen spierkracht en evenwicht hebben, de kans op vallen is daarmee groter geworden!   

Het valt dus niet mee! 
Daarom is het van groot belang om juist vóór een botbreuk actie te ondernemen, vallen valt niet mee! Hans Peter is Geriatrie Fysiotherapeut en behandelt dagelijks vallende ouderen. Bij vragen kunt u bellen naar 0528-265294 of mailen naar info@fysiotherapie-hoogeveen.nl  

Meer informatie

Mailen & tarieven

Stuur ons een bericht of een e-mail en bekijk onze tarieven

Ons contactformulier
» Vul hier ons contactformulier in

 

Liever mailen? Dat kan!
info@fysiotherapie-hoogeveen.nl

 

Onze tarieven
» Bekijk hier al onze tarieven

Bellen & langskomen

Voor vragen kun je natuurlijk ook bellen of langskomen

Telefoonnummer

0528 26 52 94

 

Maandag en donderdag
07:30 uur tot 20:00 uur

 

Dinsdag, woensdag en vrijdag

07:30 uur tot 17:30 uur

 

Ons secretariaat pauzeert van 12.15u tot 12.45u. Spreek gerust onze voicemail in. Wij bellen u z.s.m. terug.

Snel contact met ons via WhatsApp: 0639648219